Pojem sacharid neoznačuje iba biely rafinovaný cukor, ktorý sa používa ako najbežnejšie sladidlo. Sacharidy sú obsiahnuté aj v mnohých iných potravinách a preto je veľmi dôležité vedieť rozlíšiť ich jednotlivé druhy.
Strava dospelého a aktívneho človeka by mala byť na sacharidy bohatá. Toto tvrdenie je ale potrebné doplniť o zásadný a dôležitý fakt a tým je, že pod slovom sacharid rozumieme voľné cukry (biely cukor, trstinový cukor, melasa, med ... ) a taktiež komplexné cukry, ktoré sú obsiahnuté najmä v zemiakoch, ryži, ovocí a zelenine. Z celkového množstva prijatých cukrov by mali voľné cukry predstavovať iba 10% a zvyšných 90% by mali tvoriť komplexné cukry, ktoré telu pomáhajú udržať si dobrý zdravotný stav a dostatok energie.
Pre začiatočníkov v zdravom stravovaní bude možno voľba jednotlivých sladidiel predstavovať spočiatku problém. Od malička sme vyrastali na klasickom bielom cukre, ktorý sa čas od času striedal s medom. Ponuka voľných cukrov je pri tom omnoho bohatšia a my máme možnosť voľby.
Sacharidy sa v procese trávenia štiepia na glukózu a fruktózu. Glukózu môžeme označiť za jednu z najdôležitejších častí voľných cukrov, ktorá nám dodáva energiu, potrebnú na vykonávanie fyzických činností a tiež predstavuje zdroj energie pre ľudský mozog.
Ak sa zameriame na množstvo glukózy u jednotlivých voľných cukrov, tak zistíme, že najvyššie zastúpenie má med, následne za ním trstinová melasa, javorový sirup a tiež hnedý repkový cukor. Biely rafinovaný cukor sa nachádza niekde na chvoste a z toho vyplýva, že je pre nás neužitočný, ba až zbytočný.
Z hľadiska energetických hodnôt má najlepšie postavenie javorový sirup (1093kJ na 100g), za ním trstinová melasa (1213kJ na 100g) a med (1272kJ na 100g). Rozdiely medzi týmito troma, zložením najvhodnejšími kandidátmi, nie sú veľmi veľké, preto máte možnosť voľby. Môžete si sami zvoliť, ktorý z týchto druhov sladidiel využijete pri svojom zdravom stravovaní.
Najlepším spôsobom ako začať so zmenou svojich stravovacích návykov je vynechanie rafinovaného repkového cukru, čo určite nebude jednoduché, pretože sa vyskytuje v mnohých potravinách dostupných na trhu a taktiež je často súčasťou liekov ako pomocná látka. Jeho vylúčenie zo stravy je preto náročné, ale nie nemožné. Taktiež sa veľmi vysoké množstvo tohto cukru nachádza v sladených nápojoch. Pri ich konzumácii sa Vám často môže stať, že po vypití jedného, alebo dvoch pohárov tohto nápoja prekročíte odporúčanú dennú dávku cukrov a tak zbytočne zásobujete telo tým, čo v podstate vôbec nepotrebuje.
Osladzovať si život môžeme aj naďalej, stačí si zvoliť tú správnu alternatívu. Trstinový cukor, med, alebo melasu dnes už zoženiete veľmi jednoducho, stačí sa len odhodlať a pustiť sa do zdravšieho sladkého života.
Ako zdroj odborných informácií som použila štúdie, ktoré sú uverejnené v tejto publikácii : Kováčiková, E., Turzová, A., Morochovičová, M., Suhaj, M. – Cukor a jeho alternatívne náhrady – objektívne hodnotenie ich úloh vo výžive človeka (literárna štúdia), 2010